Tandfasader, porslinsfasader

Skalfasader, också kallad porslinsfasader eller tandfasader, används bland annat för att täcka stora mellanrum, missfärgningar, samt dölja spruckna och avslagna tänder. Man kan även med hjälp av skalfasader täcka missformade tänder så att de passar i både färg och form i tandraden. Skalfasader görs i porslin och är som ett tunt skal som sätts fast på utsidan av tanden, därmed avverkas ytterst lite tandsubstans. Skalfasader ger ett naturligt resultat som håller länge och de missfärgas inte heller av t.ex. kaffe och rödvin.

På  iDental diskuterar våra tandläkare gärna skalfasader med dig som en del av din personliga terapiplan. Du kan vara säker på att vi med omsorg rekommenderar den typ av skalfasad som matchar dina förväntningar.

Ring oss på 08-120 205 80 för att boka tid. Du är varmt välkommen för en konsultation!

Hur går behandlingen för skalfasader till?

1. Undersökning och bedömning av tanden

Du talar om dina önskemål angående färg och utseende på skalfasaderna för din tandläkare. En noga undersökning med röntgenbilder görs för att kunna göra en bedömning av tanden och erbjuda  rätt behandling.

2. Waxup

Ett avtryck av dina tänder skickas till tandteknikern för  en ”waxup”,  vilket innebär att teknikern vaxar upp dina skalfasader på en gipsmodell så att du kan se färdiga resultatet innan påbörjad behandling.

3. Bedövning och preparation

När du är nöjd med uppvaxningen och godkänt tandfasadernas form påbörjar vi din behandling.  Du får bedövning och din tandläkare gör en preparation på tandens yttersta skikt. Ett nytt avtryck tas på tänderna för att skickas till tandteknikern.

4. Provisoriska skalfasader

Din tandläkare kommer att placera provisoriska skalfasader på dina tänder under tiden dina skalfasader framställs på tandteknikerlabbet.

5. Provning och cementering av färdiga skalfasader

När skalfasaderna är färdiga kommer du in till din tandläkare för provning. Om du är nöjd med färgen och formen på skalfasaderna cementeras dessa permanent. Nu kan du le stort med ditt nya, vackra leende!

Viktigt att tänka på inför behandling med skalfasader!

  • Vid behandling med tandfasader beslipas yttersta skiktet (emaljen) på tanden och därför är behandlingen inte reversibel.
  • Bedövning är rekommenderad för en garanterad smärtfri behandling.
  • En bettskena är rekommenderad vid flera skalfasader i samma käke för att optimera livslängden och hållbarheten på dina skalfasader.
  •  Hållbarheten på skalfasaderna är också väldigt beroende på hur noga du sköter dina tänder.
Skalfasader för nya tänderNärbild på tandfasader